Kitsepiimajuust

                                                                                                                     

            Kitsepiim

Värske kitsepiim ei erine lehmapiimast peaaegu üldse ei maitse, toiteväärtuse ega kuivaine sisalduse poolest. Samuti ei ole kitsepiim rasvasem, kui lehmapiim. Kitsepiimas olevad rasvakuulikesed on väiksemad ja paiknevad hõredamalt, mis ei tekita pinnale nii  paksu koorekihti. Võrreldes lehmapimaga on kitsepiimas palju lühikese ahelaga rasvhappeid, mis on kergesti seeduvad ja imenduvad vereringesse juba maost. Teisisõnu on kitsepiim palju kergemini seeditav kui lehmapiim. Seetõttu soovitatakse kitsepiimast hapupiimatooteid (hapupiim, jogurt, kohupiim) mao- ja soolevaevuste korral. Kõige tuntum kitsepiima omadus on alternatiiv lehmapiimaallergia puhul. Kuid see kehtib vaid teatud juhtudel. Kui inimesel on lehmapiima valgu talumatus, siis võib kitsepiim aidata, kuna lehma- ja kitsepiimas on erinevad valgud. Aga kui tegemist on laktoositalumatusega, siis ei pruugi ka kitsepiim aidata. Kitsepiimas on küll natuke vähem laktoosi, kuid siiski on.

       Laagerdunud kitsejuust                                  Uma-Mekk

Juustud on valmistatud Gouda tüüpi juustude retsepti järgi . Juustu tegemisel on kasutatud oma kitsede piima, soola, laapi ja bakterkultuuri. Valmistame kolme sorti kitsejuustu:

  • naturaalne
  • rohelise pipraga
  • lambaläätsega

Kõik juustud on laagerdunud vähemalt 6 nädalat. Juust säilib vähemalt 3 nädalat.

 Laagerdunud lehmapiimajuust

Alates 2015. aasta kevadest teeme ka lehmapiimast juustu. Lehmapiima ostame Lasva vallas asuvast Kõrgemäe mahetalust. Lehmapiimajuustud valmistame analoogselt kitsepiimajuustule. Tootevalikus on hetkel 6 sorti juustu:

  • kreeka pähklitega
  • kuivatatud tomatiga
  • nõgesega
  • lambaläätsega
  • “Kolotsi Auklik” (Maasdami tüüpi juust)
  • Musta trühvliga

       Toorjuust kitsepiimast

Toorjuustu teeme samuti oma kitsede piimast. Seda teeme ainult ettetellimisel. Valmistamisel kasutame soola ja laapi. Juust on vamistatud pastöriseeritud piimast ja säilib vähemalt 4 päeva.

      

    Meie juustule ja toimetamistele antud tunnustused:

2012 UMA MEKK (Võrus toimuv Lõuna-Eesti kohalike tootjate laat) – parim uustulnuk

2013 Eesti lamba- ja kitsekasvatajate suvepäevad – II koht kitsepiimatoodete hulgas

2014 Kolotsi Kitsejuustule omistati “Uma Mekk” kaubamärk

2015  Saatse Sõirapäiv – III koht sõirade seas

2015 Uma Mekki laada stiilseim pakend

2016  “Aasta ettevõte 2016”  Vastseliina vallas

 

Mahe kitsetalu